Miten IT voisi paremmin tukea liiketoimintaa?

23.02.2014

Usein kuulee kritiikkiä IT:stä, sen toimimattomuudesta, kankeudesta ja sen tavasta rajoittaa työntekijöiden mahdollisuuksia tehdä työtänsä haluamallaan tavalla. Tällöin on riski ”varjo-it:n” syntymiselle, eli sille että työntekijät rupeavat kiertämään it-osaston sääntöjä ja käytäntöjä mitä omalaatuisimmin keinoin. Toiset tuovat omia laitteita töihin joilla voidaan kiertää esim. käyttöoikeusrajoitukset ja asentaa mitä ohjelmia halutaan. Toiset taas viis veisaavat säännöistä ja tekevät niin kuin itse parhaaksi katsovat. Tämä johtaa täysin hallitsemattomaan tilanteenseen jossa kukaan ei ole tyytyväinen (ei johtoporras, ei työntekijä eikä it-osasto) eikä kukaan oikein tiedä mitä laitteita tai ohjelmistoja on käytössä ja onko niistä maksettu yrityskäytön lisenssit ja ovatko ne ylipäätänsä turvallisia käyttää.

Mitä lääkkeeksi?

It-osaston tavoitetta pitää kirkastaa niin että sen ensimmäinen ja tärkein tehtävä on liiketoiminnan tukeminen. Piste. Kaikki toiminta on peilattava sen kautta, riippumatta siitä mikä olisi optimaalinen ratkaisu puhtaasta it-näkökulmasta. It-osastot ovat usein tästä eri mieltä. Mielestäni sopii kuitenkin kysyä onko yritys olemassa it-osastoa varten vai päinvastoin?

Liian usein it-osasto määrää pelisäännöt ja liiketoimintayksiköt mukautuu, vaikka homman pitäisi olla juuri päinvastoin. Ellexe Consulting auttaa yrityksesi keskittymään oleelliseen ja muuttaa it:n riippakivestä mahdollistajaksi.